Vprašanje:

Kakšne pravice imam, če imam stalno bivališče pri hčeri, kjer živim že 10 let? Nisem lastnik hiše.
 

Odgovor:

Načeloma Vam samo dejstvo, da prebivate v nepremičnini (katere niste lastnik) ne daje nobenih pravic na tej nepremičnini. Te pravice so v rokah lastnika, torej hčerke.

Seveda se to spremeni, če imate v zemljiški knjigi vpisane (ali to izhaja iz kakšnega pogodbenega razmerja med hčerko in Vami) kakršne koli druge pravice (denimo osebno služnost).

Pri tem bi želeli opozoriti na 124. člen ZZZDR, ki določa, da je polnoletni otrok dolžan preživljati svoje starše po svojih zmožnostih, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje:

124. člen

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!