Vprašanje:

Ločitev. Hiša je njena. Podedovala jo je po poroki. V zvezi sva vlagala skupaj. Lahko dobim nazaj vsaj vlaganja?
 

Odgovor:

Glede na to, da je žena hišo podedovala, sama nepremičnina ni del skupnega ampak sodi v njeno posebno premoženje in ni predmet delitve ob razvezi.

Dejstvo, da je žena nepremičnino podedovala, ko je bila zakonska zveza že sklenjena, ni pomembno.

Lahko pa se, v kolikor ste vlagali delo ali sredstva v nepremičnino, ki je posebno premoženje žene, z njo sporazumete o obstoju in višini vaše terjatve in o njenem zavarovanju. Če sporazum ni možen, lahko sodišču predlagate, da odloči o obstoju in višini vaše terjatve ter o njenem zavarovanju po predpisih stvarnega prava in po določbah zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj sodi v skupno premoženje zakoncev?

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!