Vprašanje:

Nas je pet otrok. Dve sestri sta 1/5 lastnici hiše po materi. Oče bi hišo prepisal name.
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi bilo potrebno vedeti, kakšen prenos oz. pravni posel bi želeli skleniti z očetom. V kolikor bi oče želel svoj delež prodati, se sklene prodajna pogodba.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Možnost bi bila tudi pogodba o preužitku ali dosmrtnem preživljanju. V primeru soglasja ostalih potomcev tudi izročilna pogodba. Za veljavnost morajo biti te tri pogodbe sklenjene v obliki notarskega zapisa.

Možnost bi bila tudi sklenitev darilne pogodbe.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Oče vam lahko svoj del zapusti tudi v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

V vsakem primeru vam oče lahko prepiše le svoj lastniški delež. Ne pa tudi celotne nepremičnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!