Vprašanje:

Imava tri otroke. Ga lahko po izplačam tako, da mi določeno število let ne plačuje preživnine za otroke?
 

Odgovor:

Načeloma ne. Preživnina ni denar zakonca ampak so namenska sredstva, namenjena preživljanju otrok.

Starši imajo pravico in dolžnost, da z neposredno skrbjo, s svojim delom in dejavnostjo zagotavljajo uspešen telesni in duševni razvoj svojih otrok. Preživnina je tako pravica otroka in ne starša, ki jo, kot skrbnik otroka, prejema. 

Seveda pa vama nič ne preprečuje, da sama, neuradno skleneta navedeni dogovor. Torej, da vam partner ne plačuje določene preživnine, vi pa mu ne izplačate njegovega dela skupnega premoženja. Vendar pa zaradi morebitnega tveganja, kateremu se oba izpostavljata, to odsvetujemo. Predlagali bi, da uredita preživnino in (obročno) izplačilo skupnega premoženja in dejansko navedene zneske drug drugemu izplačujeta.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Kaj sodi v skupno premoženje zakoncev?

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!