Vprašanje:

Se z možem lahko odpoveva polnoletnemu sinu, saj naju ta psihično izsiljuje že leta. Kakšen je postopek?
 

Odgovor:

Po Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) določa, da je starš dolžan skrbeti za svojega otroka do svoje polnoletnosti, oz. do njegovega dopolnjenega 26. leta (če se le-ta šola).

123. člen

(1) Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

(2) Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.

(3) Otroka iz prejšnjih odstavkov, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

 

Če ti pogoji niso izpolnjeni, sina niste dolžni preživljati. Seveda pa je vsak primer poseben, tako da predlagamo, da se s svojim konkretnim primerom obrnete na svoj CSD, oz. nam posredujete več informacij preko naše plačljive storitve.

Če bi želeli svojega sina tudi razdediniti, lahko to storite v oporoki, pri čemer pa morajo biti izpolnjeni pogoji iz 42. člena Zakona o dedovanju.

 

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!