Vprašanje:

Julija letos bom dopolnil 40 let delovne dobe. 19. decembra bom star 60 let. Kdaj začnem postopek za upokojitev in kako?
 

Odgovor:

V prvem koraku pred upokojitvijo na ZPIZ oddajte vlogo za ponoven izračun.

Delodajalec vas mora najprej odjaviti iz obveznega pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja. V konkretnem primeru to pomeni, da vam preneha veljati pogodba o zaposlitvi na podlagi sporazuma z delodajalcem.

e-obrazec - Sporazum o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi zaradi upokojitve delavca

Na ZPIZ vložite zahtevo za priznanje pravice do starostne pokojnine.

Vlogo vložite preko eZPIZ ali z fizično vlogo, ki jo vložite fizično ali s priporočeno pošto na svoji območni enoti ZPIZ.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!