Vprašanje:

Je izven zakonska skupnost veljavna, če je obema partnerjema delno odvzeta poslovna sposobnost?


Odgovor:

Obstoj zunajzakonske zveze se presoja v vsakem primeru posebej.

Dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, ima zanju enake pravne posledice po tem zakonu, kot če bi sklenila zakonsko zvezo, če ni bilo razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna; na drugih področjih pa ima taka skupnost pravne posledice, če zakon tako določa.

Zakonske in tudi zunajzakonske zveze ne more skleniti oseba, ki je težje duševno prizadeta ali nerazsodna. V kolikor je osebi delno odvzeta poslovna sposobnost še ne pomeni, da je ta oseba težje duševno prizadeta ali nerazsodna. Za konkreten odgovor bi tako bilo potrebno zadevo preveriti bolj podrobno, predvsem pa bi bilo potrebno ugotoviti, ali sta osebi razsodni ali ne.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!