Vprašanje:

Mati bo vse imetje zapustila sinu. Se jaz kot hči lahko zavarujem plačevanja stroškov v zvezi z njo? Brat nima sredstev.
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, bo brat dobil premoženje kot darilo oz. v oporoki. Torej ne bosta sklenila pogodbe v kateri bi se v zameno za premoženje zavezal preživljati svojo mater do njene smrti.

V tem primeru imate tako vi, kot tudi brat zakonsko obvezo, da preživljate svojo mater, v kolikor sama tega ne zmore, ne glede na to, koliko kdo podeduje ali dobi kot darilo.

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da je polnoletni otrok dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti, razen če starš iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.

Če je več oseb skupaj dolžnih koga preživljati, se ta dolžnost razdeli mednje po njihovih zmožnostih in tudi glede na to, koliko je bil kdo deležen skrbi in pomoči. 

Obveza preživljanja se tako razdeli med vas in vašega brata, glede na zgoraj navedene kriterije, pri čemer pa se vsak primer obravnava posebej. Kot omenjeno, pa vaša obveza preživljati starša, v kolikor to zmorete, ni izbrisana zgolj, ker niste prejeli nobenega premoženja s strani svoje matere.

Mogoče bi bilo smiselno, da brat in mati skleneta pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pogodbo o preužitku. V tem primeru je pridobitev premoženja pogojena s preživljanje matere. V kolikor brat matere ne bo preživljal, lahko takšno pogodbo izpodbijate.

Pri tem naj omenimo, da je sklenitev pogodbe stvar pogodbenih strank. Tako nimate pravice zahtevati oblike pogodbe, ki jo skleneta mati in brat, lahko jo zgolj predlagate.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!