Vprašanje:

Mi je ob ločitvi bivša dolžna poiskati primerno stanovanje? Se morem izseliti, čeprav nimam kam? Prenizka pokojnina.

 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi morali vedeti več o vaši zadevi. Tako lahko podamo le okviren odgovor, glede na možne situacije, ki veljajo v vašem primeru.

V kolikor gre za najemniško stanovanje, morata zakonca v obliki notarskega zapisa skleniti sporazum, kdo ostane oz. postane najemnik skupnega stanovanja. Ta sporazum se priloži predlogu za sporazumno razvezo.

e-obrazec - Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)

V kolikor sporazuma glede tega ni, je potrebno vložiti tožbo za razvezo.

e-obrazec - Tožba za razvezo zakonske zveze (ločitev)

Podobno velja, v kolikor gre za lastniško stanovanje. V primeru, da gre za skupno premoženje, se le-to razdeli v obliki notarskega zapisa. V kolikor sporazuma ni, je potrebna tožba in o delitvi odloči sodišče.

V primeru, da gre za solastnino, ima vsak od solastnikov pravico do uporabe, skladno s svojim deležem. Če sporazuma o tem ni, o tem odloči sodišče.

V kolikor prihaja do nasilja, 22. člen Zakona o preprečevanju nasilja v družini določa, da sme ob razvezi zakonske zveze zakonec, nad katerim drugi zakonec izvaja nasilje ali če izvaja nasilje nad njegovimi otroki, zahtevati, da mu drugi zakonec prepusti v izključno uporabo stanovanje, v katerem skupaj živita oziroma sta živela.

V kolikor je stanovanje ženino in po razvezi nimate več pravice bivati v stanovanju, vam ni dolžna poiskati primernega stanovanja. V kolikor ne boste imeli podlage za bivanje v stanovanju, bo lahko zahtevala izselitev s tožbo.

Naj pa omenimo, da ima zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!