Vprašanje:

Mi je ob ločitvi bivša dolžna poiskati primerno stanovanje? Se morem izseliti, čeprav nimam kam? Prenizka pokojnina.

 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi morali vedeti več o vaši zadevi. Tako lahko podamo le okviren odgovor, glede na možne situacije, ki veljajo v vašem primeru.

V kolikor gre za najemniško stanovanje, morata zakonca v obliki notarskega zapisa skleniti sporazum, kdo ostane oz. postane najemnik skupnega stanovanja. Ta sporazum se priloži predlogu za sporazumno razvezo.

e-obrazec - Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)

V kolikor sporazuma glede tega ni, je potrebno vložiti tožbo za razvezo.

e-obrazec - Tožba za razvezo zakonske zveze (ločitev)

Podobno velja, v kolikor gre za lastniško stanovanje. V primeru, da gre za skupno premoženje, se le-to razdeli v obliki notarskega zapisa. V kolikor sporazuma ni, je potrebna tožba in o delitvi odloči sodišče.

V primeru, da gre za solastnino, ima vsak od solastnikov pravico do uporabe, skladno s svojim deležem. Če sporazuma o tem ni, o tem odloči sodišče.

V kolikor prihaja do nasilja, 22. člen Zakona o preprečevanju nasilja v družini določa, da sme ob razvezi zakonske zveze zakonec, nad katerim drugi zakonec izvaja nasilje ali če izvaja nasilje nad njegovimi otroki, zahtevati, da mu drugi zakonec prepusti v izključno uporabo stanovanje, v katerem skupaj živita oziroma sta živela.

V kolikor je stanovanje ženino in po razvezi nimate več pravice bivati v stanovanju, vam ni dolžna poiskati primernega stanovanja. V kolikor ne boste imeli podlage za bivanje v stanovanju, bo lahko zahtevala izselitev s tožbo.

Naj pa omenimo, da ima zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!