Vprašanje:

Moja punca je stara 17 let in ima težave z očetom. Rada bi se preselila. Se lahko brez dovoljenja preseli k meni?
 

Odgovor:

Po zakonu o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih, sta starša otroka dolžna skrbeti za otroka, vsaj do njegove polnoletnosti, ko traja tudi njihova roditeljska pravica. Roditeljska pravica staršev preneha s polnoletnostjo otroka, to je, ko dopolni osemnajst let, ali če mladoletnik pred polnoletnostjo sklene zakonsko zvezo. S sklenitvijo zakonske zveze pridobi mladoletnik popolno poslovno sposobnost. Punca se tako samovoljno ne more odseliti, do svoje polnoletnosti. 

V kolikor starši za punco ne skrbijo, postavi center za socialno delo pod skrbništvo. Skrbništvo nad mladoletnikom preneha, ko postane mladoletnik polnoleten, ko sklene zakonsko zvezo, ali ko ga kdo posvoji, ali če je postal roditelj in mu je z odločbo sodišča priznana popolna poslovna sposobnost.

Za bolj konkreten odgovor bi potrebovali več informacij. V kolikor obstaja utemeljen razlog, sekakor pa predlagamo, da se obrnete na pristojni CSD, kjer Vam lahko pomagajo razrešiti nastalo situacijo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!