Vprašanje:

Punca se je prijavila na moje stalno prebivališče. Živi pri meni. Po razpadu zveze ima pravico do mojega premoženja, nepremičnine?
 

Odgovor:

V primeru razveze se med partnerja deli skupno premoženje. V skupno premoženje spada premoženja, ki ga partnerja v času zveze ustvarita z delom.

V skupno premoženje ne spada premoženje, ki:

  • ga je imel kateri od partnerjev v lasti že pred zvezo,
  • ga partner (kadarkoli) podeduje,
  • ga partner (kadarkoli) dobi kot darilo.

Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža partnerjev na skupnem premoženju enaka, partnerja pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju.

Premoženje, ki ga imate že od pred zveze je tako vaše posebno premoženje in ni predmet delitve ob razvezi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!