Vprašanje:

Skupaj sva v moji hiši leto in pol. Nisva poročena. Ne vlaga v hišo. Preusmerjeno ima le pošto. Morebitne težave pri razhodu?
 

Odgovor:

Na žalost ste vprašanje postavili preveč široko in navedli premalo informacij, da bi lahko govorili o morebitnih konkretnih težavah.

Naj pa omenimo, da vlaganje v hišo ali prijava stalnega bivališča nista pogoj za obstoj zunajzakonske zveze. Ali zunajzakonska zveza obstaja, se presoja v vsakem primeru posebej. Pomembno je, da zveza navzven deluje kot življenjska skupnost zakoncev in da je po vsebini enaka življenjski skupnosti, ki obstaja med zakoncema.

Omenimo naj tudi, da se v primeru razpada zunajzakonske zveze deli skupno premoženje partnerjev. Sem spada premoženje, ki ga partnerja v času zveze ustvarita z delom. V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga partnerja (kadarkoli) pridobita kot darilo ali ga podedujeta.

Prav tako v skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga imata partnerja že pred zvezo.

Šteje se, da sta vložka partnerjev v skupno premoženje enakovredna, razen če kateri od njih dokaže, da je v premoženje prispeval nad-proporcionalno več.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!