Vprašanje:

Sva v zakonu. Kaj dobi, če se ločiva? Stanovanje je bilo pred zakonsko zvezo moje, zdaj z darilno pogodbo pisano nanjo.
 

Odgovor:

Ob razvezi se deli skupno premoženje. Po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v skupno premoženje partnerjev spada premoženje, ki ga partnerja v času zveze pridobita z delom. V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga partnerja (kadarkoli) pridobita kot darilo ali ga podedujeta.

Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju.

Kar se tiče daril, Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da običajnih daril, ki sta si jih zakonca dala drug drugemu pred sklenitvijo zakonske zveze ali med zakonsko zvezo, ni treba vračati, druga darila, zlasti taka, ki niso sorazmerna premoženjskemu stanju darovalca, pa se morajo vrniti, in sicer v tistem stanju, v katerem so bila v trenutku, ko je nastal vzrok za razvezo.

Namesto odsvojenih daril se vrne vrednost ali stvar, prejeta zanje.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!