Vprašanje:

Več let sem bil brezposeln. Preživnina za otroka pa znašala 170 EUR. Lahko podam zahtevek za znižanje preživnine?
 

Odgovor:

Preživnina se določi glede na potrebe upravičenca in zmožnosti zavezanca.

Sodišče lahko na zahtevo upravičenca ali zavezanca zviša, zniža ali odpravi z izvršilnim naslovom določeno preživnino, če se spremenijo potrebe upravičenca ali zmožnosti zavezanca, na podlagi katerih je bila preživnina določena ali če je upravičenec storil kaznivo dejanje zoper zavezanca, otroka ali starše zavezanca.

Če se spremenijo potrebe otroka ali vaše zmožnosti, lahko tako na sodišče (če se polnoletni otrok oz. mati mladoletnega otroka strinja) vložite predlog za znižanje preživnine.

e-obrazec - Predlog za sporazumno spremembo (znižanje ali zvišanje) preživnine

V kolikor znižanje preživnine ni sporazumno, morate vložiti tožbo na pristojno sodišče in dokazati, da je znižanje preživnine utemeljeno.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!