Vprašanje:

Sem brezposeln. Vzdržujem 2 mladoletna otroka. Tretji otrok (21 let) je v srednji šoli. Ali moram plačevati preživnino 3 otroku?
 

Odgovor:

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da so starši dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.

V kolikor se tretji otrok redno šola, oz. če je vpisan na izredni študij, ste ga dolžni preživljati. Otrok, ki se šola, mora na pristojni CSD vsako leto dostaviti potrdilo o vpisu in javiti vsako spremembo, kot je denimo prekinitev šolanja. Csd o tem izda tudi odločbo.

Predlagamo, da se glede konkretnega primera obrnete neposredno na svoj CSD in preverite, kakšno je stanje šolanja za tretjega otroka.

V kolikor so se od določitve preživnine spremenile razmere (vaši prihodki in / ali potrebe upravičenca), lahko predlagate znižanje preživnine.

e-obrazec - Predlog za sporazumno spremembo (znižanje ali zvišanje) preživnine

Če otrok na to ne pristane, morate vložiti tožbo na pristojno sodišče, za spremembo oz. znižanje preživnine.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!