Vprašanje:

Oče je psihični bolnik in večkrat razdaja denar ljudem. Mu zaradi tega pripada kakšen prispevek, dodatek, odškodnina?
 

Odgovor:

Načeloma se osebe, ki jim oče razdaja denar neupravičeno, ta dener vrniti, v kolikor so vedele za očetovo stanje. Darilo oz. pogodba med njimi in četom je namreč nična, saj po našem mnenju nasprotuje moralnim načelom. 

S strani države načeloma oče ni upravičn do pomoči neposredno zaredi tega, kre svoj denar "razdaja". Niti to ne bi bila trajna rešitev, saj bi lahko upravičeno pričakovali, da bi oče razdal tudi ta denar.

Zato predlagamo, da v kolikor je to potrebno, sprožite postopek odvzema opravilne sposobnosti in dodelitve skrbnika. V postopku za odvzem poslovne sposobnosti sodišče odloča o delnem ali popolnem odvzemu poslovne sposobnosti osebam, ki zaradi duševne bolezni, duševne zaostalosti, odvisnosti od alkohola ali mamil, ali iz drugega vzroka, ki vpliva na psihofizično stanje, niso sposobne same skrbeti zase, za svoje pravice in koristi.

Postopek lahko pred pristojnim sodiščem pričnete sami, predlagamo pa, da se v ta nemen obrnete na pristojni CSD, kjer vam bodo pri tem lahko pomagali. V postopu boste lahko prevzeli skrbništvo nad očetom (v kolikor bo tako odločeno) in boste lahko prevzeli nadzor nad očetovimi financami.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!