Vprašanje:

Za v zakonu zgrajeno hišo je v zemljiško knjigo vpisan le mož. Kako urediti in kje naknadni vpis za moje solastništvo?
 

Odgovor:

Glede na to, da ne navajate drugače, predvidevamo, da gre za sporazumno delitev skupnega premoženja.

Glede na določila Zakona o notariatu morajo biti pogodbe o urejanju premoženjskih razmerij med zakoncema in zunajzakonskima partnerjema sklenjene v obliki notarskega zapisa.

Skupno premoženje tako razdelite v obliki sporazuma o delitvi skupnega premoženja, ki ga sestavite v obliki notarskega zapisa pri notarju (seznam notarjev).

Ta sporazum je nato podlaga, na podlagi katere podate vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. Vpis lastninske pravice podate pri notarju, osebno na zemljiški knjigi ali preko portala eSodstvo.

Več informacij najdete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!