Vprašanje:

So starši dolžni plačevat stroške svojemu otroku, ki se je sam odločil, da živi pri drugi družini?
 
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerah so starši dolžni svoje otroke preživljati, skrbeti za njihovo življenje in zdravje in jih vzgajati.

Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.

Če otrok, ki ga je starš dolžan preživljati, sklene zakonsko zvezo, ali živi v zunajzakonski skupnosti, so ga starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

Starš je dolžan preživljati otroka, tudi če mu je bila odvzeta roditeljska pravica, načeloma v okviru svojega gospodinjstva, razen če je to v nasprotju s koristjo otroka.

Na žalost niste navedli konkretnih okoliščin primera na podlagi katerih bi lahko podali konkretnejši odgovor. Ne glede na vse, pa dolžnost staršev, preživljati otroka, ki so ga dolžni preživljati po zakonu, ostane, ne glede na vse okoliščine.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!