Vprašanje:

Sinu sem zapuščinsko podarila svojo 1/4 premoženja. Želim jo vzeti nazaj. Slabo skrbi zame, slabi odnosi.
 

Odgovor:

V prvem koraku je potrebno vedeti, ali ste sinu 1/4 premoženja podarili z darilno pogodbo, ali pa ste mu v postopku dedovanja odstopili svoj dedni delež, ki bi ga dedovali po zapustniku.

V primeru, da je šlo za odstop dednega deleža, morate vedeti, da se izjava o odpovedi dediščini ali o sprejemu dediščine ne more preklicati. Dedič, ki je dal izjavo, lahko zahteva razveljavitev izjave, le če je bila povzročena s silo, grožnjo ali zvijačo, ali če je bila dana v zmoti.

V kolikor je šlo za darilo, lahko darilno pogodbo prekličete. Darilna pogodba se lahko prekliče v enem letu od dneva, ko je darovalec izvedel za razlog za preklic.

Darilno pogodbo je mogoče preklicati iz zakonsko predvidenih razlogov ali iz razlogov, ki jih stranki že z darilno pogodbo posebej določita.

  1. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, ko je ogroženo njegovo preživljanje – preklic darilne pogodbe zaradi stiske. Premoženjska stiska ne sme le groziti, ampak mora obstajati oziroma mora biti takšna, da darovalec nima sredstev za preživljanje sebe oziroma oseb, ki jih je po zakonu dolžan preživljati. Preklic iz tega razloga ni mogoč, če bi zaradi preklica obdarjenec prišel v položaj, da bi bilo ogroženo njegovo preživljanje. Obdarjenec je darovalcu dolžan vrniti prejeto stvar ali drug predmet darila. Obdarjenec pa ima tudi možnost, da v tem primeru ne vrne prejetega darila, ampak ga obdrži, darovalcu pa zagotovi druga sredstva, ki mu omogočajo preživljanje.
  2. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti darovalcu ali njegovim bližnjim obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal. Gre za primere, ko se obdarjenec hudo pregreši zoper darovalca ali njegove bližnje. Preklic iz tega razloga pride v poštev le, ko je darovalec fizična oseba, ne pa tudi, ko je darovalec pravna oseba. V tem primeru je pravica do preklica darilne pogodbe podedljiva, saj lahko zaradi obnašanja proti darovalcu darilno pogodbo prekliče tudi darovalčev dedič. Preklic je zaradi obdarjenčevega obnašanja mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču. Ni pa mogoč preklic, če je darovalec obnašanje obdarjencu odpustil.
  3. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi pozneje rojenih otrok. Pogoji za to vrsto preklica darilne pogodbe so, da darovalec pred sklenitvijo darilne pogodbe ni imel otrok, da je pošteno sklenil darilno pogodbo in da je po sklenitvi darilne pogodbe dobil otroka.

e-obrazec - Preklic darilne pogodbe

V kolikor je preklic darila sporazumen, lahko s sinom skleneta sporazum.

e-obrazec - Sporazum o preklicu darilne pogodbe za nepremičnino

V kolikor se sin z vračilom darila ne strinja, boste moreli zoper sina vložiti tožbo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!