Vprašanje:

Sin kupuje stanovanje. Hipoteko dajemo starši. Ima dekle in hčerko. Kako urediti, da bo, v primeru razhoda, edini lastnik?
 

Odgovor:

V skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev spada premoženje, ki ga partnerja, v času zveze, ustvarita z delom. Premoženje se deli v enakih deležih, razen če kateri od partnerjev dokaže, da je prispeval nadproporcionalno več.

Stanovanje bo tako del skupnega premoženja sina in njegove partnerke, ne glede na to, kdo bo vpisan kot lastnik na nepremičnini, v kolikor bosta stanovanje odplačala s prihodkom, ki ga bosta zaslužila tekom zveze.

Stanovanje ne bo del skupnega premoženja, v kolikor bo odplačano s sredstvi, ki jih je imel sin že pred zvezo, dobil kot darilo ali ga podedoval.

V primeru razveze se bo premoženje (ter tudi dolg, s katerim se financira to premoženje), delilo na podlagi sporazuma med partnerjema. Če sporazum ne bi bil možen, bo o delitvi odločilo sodišče.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!