Vprašanje:

Kdo mora, po partnerjevi smrti, skrbeti za njegovo mamo? Njegov polbrat (mama mu je vse pustila) ali zunajzakonska partnerka?
 

Odgovor:

Glede na to, da tega niste navedli, sklepamo, da partnerjeva mati z nobeno osebo ni sklenila nobenega pravnega posla (denimo pogodbe o preužitku ali dosmrtnem preživljanju), na podlagi katerega bi bila ta oseba dolžna skrbeti zanjo.

Prav tako sklepamo, da je partnerjev polbrat, polbrat po materi. Torej gre za njegovo mati. Po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) so polnoletni otroci dolžni po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. 

Ni pa polnoletni otrok dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.

Če je več oseb skupaj dolžnih koga preživljati, se ta dolžnost razdeli mednje po njihovih zmožnostih in tudi glede na to, koliko je bil kdo deležen skrbi in pomoči.

Glede na to, da navajate, da je partnerjeva mati vse premoženje zapustila partnerjevemu polbratu, predvidevamo, da je polbrat njen sin in da je izpolnjevala preživninske obveznosti do njega. Tako je zanjo dolžan skrberi partnerjev polbrat. Pri tem lahko sam izbere ali bo materi plačeval preživnino ali jo bo vzel k sebi v preživljanje ali pa bo poskrbel za njeno preživljanje na drug način.

Pri tem naj omenimo, da zakon določa tudi obvezo preživljanja s strani zakonca oz. zunajzakonskega partnerja, vendar to velja le za otroka ne pa tudi starša partnerja. 

Zakonec ali zunajzakonski partner sta dolžna preživljati mladoletnega otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja, ki živi z njima, razen če je otroka sposoben preživljati ta ali drugi od staršev. Dolžnost zakonca ali zunajzakonskega partnerja iz prejšnjega odstavka preneha s prenehanjem njegove zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti z materjo ali očetom otroka, razen če je zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost prenehala zaradi smrti otrokove matere ali očeta. V tem primeru sta preživeli zakonec ali zunajzakonski partner dolžna preživljati otroka svojega umrlega zakonca ali zunajzakonskega partnerja samo, če sta živela z otrokom v času prenehanja zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!