Vprašanje:

Kakšni so postopki in stroški za vpis solastništva na nepremičnino 50/50 z zunajzakonskim partnerjem, vrednost 120.000€?
 

Odgovor:

Glede na vsebino vprašanja sklepamo, da gre za sporazumno delitev skupnega premoženja med zunajzakonskima partnerjema. V tem primeru je potrebno pri notarju skleniti sporazum o delitvi skupnega premoženja, na podlagi katerega se v zemljiško knjigo vpiše lasninska pravica partnerjev, glede na njun dogovor.

Pri delitvi skupnega premoženja se kot osnova za odmero pristojbine vzame vrednost celotnega premoženja. Pri vrednosti nepremičnine 120.000,00 EUR, znesek notarskega sporazuma po notarski tarifi znaša 275,00 EUR. Taksa za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo pri tej vrednosti znaša 80,00 EUR. Tarifa za vpis lastninske pravice v zemljiško preko notarja znaša 37,00 EUR. V kolikor boste podali vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo osebno na sodišču, se plača zapisnik v 1/2 zneska takse, kar znaša 40,00 EUR. Če boste podali vpis lastninske pravice preko portala eSodstvo, je pri notarju potrebna pretvorba listine v elektronsko listino, za kar znaša tarifa 25,00 EUR.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!