Vprašanje:

Če vzame stanovanjski kredit samo 1 partner, odplačujeva pa ga vsak pol, je lahko problem v primeru ločitve (večji del pripada kreditojemalcu)?

 

Odgovor:

Kot skupno premoženje zakoncev spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze pridobita z delom. V skupno premoženje tako ne spada premoženje, ki ga imata zakonca pred zvezo in ki ga pridobita kot dediščino ali kot darilo.

V primeru delitve skupnega premoženja, denimo ob razvezi, se deli skupno premoženje in tudi dolgovi oz. obveznosti, s katerimi se to skupno premoženje financira.

Načeloma se smatra, da zakonca v skupno premoženje prispevata enako, tako da se deli v razmerju 50:50, razen če kateri od zakoncev dokaže, da je prispeval nad proporcionalno več.

Vsekakor je smiselno, da shranjujete dokaze o plačevanju obveznosti s strani kredita, čeprav načeloma to ne bi smelo predstavljati podlage za manjšo zahtevo do skupnega premoženja s strani zakonca, ki ni kreditojemalec.

Kot primer. Eden od zakoncev plačuje kredit, drugi pa v enakem znesku plačuje mesečne račune. Čeprav samo eden od zakoncev financira kredit, oba prispevata enakovredno in sta zato oba upravičena do enakega deleža na skupnem premoženju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o ločitvi

Informiran.si - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Pravni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!