Vprašanje:


Z izročilo pogodbo sem od tasta dobil hišo in po prodaji kupnino dal za novo hišo. Gre za skupno premoženje s tastovo hčero?

 

Odgovor:

V skupno premoženje zakoncev spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze pridobita z delom. V skupno premoženje tako ne spada premoženje, ki ga imata zakonca pred zvezo in ki ga pridobita kot dediščino ali kot darilo.

V vašem primeru je izvor premoženja izročilna pogodba. Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Izročilna pogodba je veljavna le tedaj, če se z njo strinjajo vsi izročiteljevi potomci, posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da po njem dedujejo (potomci) in ko je sklenjena v obliki notarskega zapisa. V kolikor ti pogoji niso izpolnjeni, se izročilna pogodba šteje za darilno pogodbo.

Glede na to, da se izročilna pogodba sklene z potomci, predlagamo, da preverite, kakšno pogodbo ste dejansko sklenili z tastom. Na podlagi informacij, ki ste jih podali, da se posel šteje kot darilo in kot takšno ni del skupnega premoženja z vašo ženo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o ločitvi

Informiran.si - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Pravni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!