Vprašanje:

Prijateljica bi dedovala preko strica. Kaj je ceneje, darilna ali prodajna pogodba? Kako s prodajo naprej?
 

Odgovor:

V kolikor bi želela, da prijateljica deduje stričevo premoženje, lahko stric sestavi oporoko in prijateljico določi kot dedinjo tega premoženja.

e-obrazec - Oporoka

V tem primeru so možne tudi darilna pogodba z odložilnim pogojem smrti, pogodba o dosmrtnem preživljanju. Obe pogodbi morata biti sklenjeni v obliki notarskega zapisa.

Če želita, da premoženje na prijateljico preide takoj, ji lahko stric premoženje proda ali podari. Uporabita lahko tudi pogodbo o preužitku (za katero je ponovno potreben notarski zapis), če bo prijateljica v zameno za premoženje, za strica skrbela zanj do njegove smrti.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V primeru dedovanja preužitka, dosmrtnega preživljanja in darila se odmeri davek na dediščine in darila v II. dednem redu (tabela pod točko a), 8. člena Zakona o davku na dediščine in darila).

V primeru prodaje, se plača 2% davek od prodajne vrednosti.

V kolikor je ustvarjen in v kolikor zavezanec plačila ni opravičen, tudi davek na kapitalski dobiček. Davek na kapitalski dobiček, obdavči razliko med prodajno ceno in vrednostjo ob pridobitvi. Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po nakupu 25%, se na vsakih dopolnjenih pet let lastništva zmanjšuje (po petih letih znaša stopnja 15%, po desetih letih 10%, po petnajstih letih 5%), po 20 letih lastništva nepremičnine tega davka ni več.

Pri prodaji naprej se ponovno obračunata davek na promet nepremičnin in davek na kapitalski dobiček.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!