Vprašanje:

Kakšna je razlika med deljenim in skupnim skrbništvom? Kakšne so dolžnosti partnerja? Preživnina?
 

Odgovor:

Skrbništvo je posebna oblika varstva mladoletnikov, za katere ne skrbijo starši, in polnoletnih oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, za svoje pravice in koristi. Namen skrbništva nad mladoletnimi osebami je, da se s skrbjo, vzgojo in izobrazbo vsestransko razvije osebnost mladoletnih varovancev in da se varovanci usposobijo za samostojno življenje in delo.

V primeru deljenega skrbništva imata nad otrokom skrbništvo oba starša, ki se v skrbi izmenjujeta. Dejanski skrbnik je starš, pri katerem je trenutno otrok.

Za razliko od deljenega skrbništva imata oba starša skrbništvo ves čas (tudi starš, pri katerem se otrok ne nahaja), torej imata oba starša ves čas pravice in dolžnosti vezane na skrbništvo.

Preživnina se določi v obeh primerih. Zavezanca za plačilo sta oba starša, ki jo skladno z dogovorom in presojo sodišča plačujeta oba, drug drugemu. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o ločitvi

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze. Kaj in kako?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!