Vprašanje:

Poročena sva v Sloveniji, ločena v Avstraliji. Kako priznati uradno ločitev v Sloveniji? Kakšen je postopek, katere dokumente potrebujem?
 

Odgovor:

V skladu z Zakonom o mednarodnem zasebnem pravu in postopku, morate za priznanje razveze zakonske zveze v Sloveniji original tuje razvezne sodbe in njen prevod osebno vložiti na pristojno okrožno sodišče v Sloveniji.

Če so bili v zakonski zvezi rojeni otroci, je potrebno predložiti celotno tujo pravnomočno razvezno sodbo in njen prevod. V nasprotnem primeru zadostuje del tuje pravnomočne sodbe in njen prevod.

Slovensko sodišče bo izdalo odločbo o priznavanju tuje razvezne sodbe. Na podlagi te odločbe, se razveza vpiše na upravni enoti v Sloveniji.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!