Vprašanje:

Z dekletom sva se razšla. Imava parcelo in hišo. Imam kredit v višini 80.000€ za hišo. Ona hoče imeti hišo. Kako se to rešuje?
 

Odgovor:

Ob razhodu zunajzakonskih partnerjev se deli skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev. V skupno premoženje spada tako vse premoženje, ki ga partnerja v času zveze ustvarita z delo. V to premoženje ne spada premoženje, ki ga imata partnerja od prej, in tudi ne premoženje, ki ga partnerja podedujeta ali prejmeta kot darilo.

Kot navajate je vajino skupno premoženje nepremičnina, hiša s parcelo. Pri tem se ne deli zgolj premoženje ampak tudi dolg, s katerim se to premoženje financira. Torej se med partnerja deli tako nepremičnina, kot tudi kredit, s katerim se ta nepremičnina financira.

V kolikor bosta prišla do sporazumnega dogovora o delitvi, o tem sprejmeta sporazum, ki naj bo v obliki notarskega zapisa.

V kolikor sporazum ne bo možen, bo morala zainteresiran partner, predvidoma boste to vi, vložiti predlog za razdelitev skupnega premoženja in če bo potrebno tožbo ugotovitev obstoja in obsega skupnega premoženja, ter sprožiti predlog za delitev.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!