Vprašanje:

Ločila bi se. Skupaj sva kupila hišo. Kako se deli in ali se lahko odselim drugam, brez da izgubim pravico do premoženja?
 

Odgovor:

Ob razvezi zakonske zveze se deli skupno premoženje zakoncev. Razmerje delitve je 50:50, razen če kdo od zakoncev v postopku dokaže, da je prispeval nad-proporcionalno več.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca ustvarita v času zakonske zveze ustvarita z delom.

V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga kateri od zakoncev pridobi kot darilo, podeduje ali ga ima že pred zvezo.

V kolikor se odselite, ne vpliva na vašo pravico do vašega deleža, lahko pa v morebitnem nadaljevanju postopka sodišče odloči, da imate manj pravic dejansko bivati v nepremičnini, ki je predmet delitve (če bi tako želeli). 

Več lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!