Vprašanje:

S fantom sva se razšla. Sem noseča. Rada bi sama vzgajala otroka. Nočem očetovstva oz. da ima ima stike z njim. On bi to rad.
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da imajo starši pravico in dolžnost, da z neposredno skrbjo, s svojim delom in dejavnostjo zagotavljajo uspešen telesni in duševni razvoj svojih otrok. Zaradi zdrave rasti, skladnega osebnostnega razvoja in usposobitve za samostojno življenje in delo imajo starši pravice in dolžnosti, da skrbijo za življenje, osebnostni razvoj, pravice in koristi svojih mladoletnih otrok. Te pravice in dolžnosti sestavljajo roditeljsko pravico.

Roditeljska pravica pripada skupaj očetu in materi.

Roditeljska pravica je tako očetova pravica in hkrati njegova dolžnost, ki mu je vi sami ne morete odvzeti.

Dodatno zakon določa, da ima otrok ima pravico do stikov z obema staršema, oba starša imata pravico do stikov z otrokom. S stiki se zagotavljajo predvsem otrokove koristi.

Tisti od staršev, pri katerem otrok živi v varstvu in vzgoji, oziroma druga oseba, pri kateri otrok živi, mora opustiti vse, kar otežuje ali onemogoča otrokove stike. Prizadevati si mora za ustrezen odnos otroka do stikov z drugim od staršev oziroma s staršema. Tisti od staršev, ki izvršuje stike, mora opustiti vse, kar otežuje varstvo in vzgojo otroka.

Vsekakor predlagamo, da se starša sporazumeta o stikih in preživljanju otroka. Če tega ne zmoreta sama, se obrnita za pomoč na svoj pristojni CSD.

Po sprejetem dogovoru nato predlagata, da sodišče v nepravdnem postopku izda o tem sklep. Ta sklep je podlaga za to, pri komu bo otrok ostal v varstvu in vzgoji, kakšni bodo stiki in kakšna bo preživnina.

e-obrazec - Predlog za izdajo sklepa o preživnini in dodelitvi mladoletnega otroka ob razvezi zunajzakonske zveze

V kolikor ne bosta dosegla dogovora, lahko vsak od vaju na pristojno sodišče vloži ustrezno tožbo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!