Vprašanje:

So starši še vedno dolžni dati postopek na sodišče za izselitev, če mi kupijo stanovanje, ker želijo da se izselim?
 

Odgovor:

Starši morajo svojim otrokom omogočiti pogoje za zdravo rast, skladen osebnostni razvoj in usposobitev za samostojno življenje in delo. Pri tem so dolžni svoje otroke preživljati, skrbeti za njihovo življenje in zdravje in jih vzgajati, ter po svojih močeh skrbeti za šolanje in strokovno izobrazbo svojih otrok glede na njihove sposobnosti, nagnjenja in želje.

Vendar pa so starši dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti. Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.

Iz vprašanja sklepamo, da vas starši zakonsko niso več dolžni preživljati. V tem primeru nimate več zakonske podlage za bivanje v stanovanju. Tako lahko zahtevajo, da se izselite, brez da bi vam morali nuditi nadomestno stanovanje. Po potrebi lahko opravijo tudi druge ukrepe, kot je denimo menjava ključavnic.

Kot sodno možnost lahko starši na podlagi 111. člena SZ-1, vložijo tožbo za izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti, na podlagi katere se lahko opravi tudi fizična sodna izselitev (izvršba).

Po izselitvi lahko na upravni enoti sprožijo tudi postopek ugotavljanja dejanskega prebivališča in posledično odjavo vašega stalnega naslova iz njunega stanovanja.

V kolikor pride do sporazumne izselitve, pa seveda pravdni postopek ni potreben.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!