Vprašanje:

Bivši mi že 5 let ne plačuje preživnine za 2 otroka, ker živimo v stanovanju, katerega on plačuje hipoteko. Lastnika sva oba.
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, sta se z bivšim partnerjem dogovorila, da mu ni potrebno plačevati preživnine, v zameno pa bi brezplačno bivate v skupni hiši, za katero on odplačuje preostali kredit.

Takoj moramo opozoriti, da močno odsvetujemo tovrsten dogovor. Najprej, ker preživnina ni namenjena vam, ampak vašim otrokom. Tako nimate pravice, da bi se v njihovem imenu odpovedali njihovim pravicam. Na drugi strani gre pri kreditu za vajino premoženjsko razmerje in za urejanje vajinih skupnih premoženjskih razmerij, ki s samo preživnino niso povezana.

V kolikor so otroci še mladoletni (polnoletni otroci morajo to storiti sami), lahko vložite izvršbo za neizplačano preživnino. Pri tem je pomembno, da posamezni obrok preživnine zastara in sicer v treh letih.

e-obrazec - Predlog za izvršbo zaradi izterjave preživnine

Predvidevamo, da je hiša v kateri bivate del skupnega premoženja. Kot solastnik lahko uporabljate nepremičnino skladno s svojim deležem. Torej 1/2. Preostanek nepremičnine lahko uporablja partner. Pri tem gre za souporabo celotne nepremičnine. V kolikor uporabljate tudi partnerjev del, ste dolžni partnerju za to uporabo plačati ustrezno nadomestilo.

Pri delitvi skupnega premoženja se ne deli le premoženje, ampak se delijo tudi dolgovi, s katerimi se to premoženje financira. V vašem primeru obveznost plačevanja kredita, ki sta ga dolžna plačevati oba. Naj opozorimo tudi na možnost unovčenja hipoteke.  V kolikor kredit ne bi bil poplačan, bi namreč banka lahko unovčila hipoteko, ter se poplačala s prodajo nepremičnine.

Vsekakor zato predlagamo, da zadevo s partnerjem uredita na bolj transparenten način, kot je urejen sedaj. Predlagamo dejansko plačevanje preživnine, na način določen v sklepu sodišča in na sporazumno delitev premoženja in obveznosti plačevanja preostalega kredita, kar storita v obliki sporazuma, ki naj bo sestavljen v obliki notarskega zapisa. 

V tem okviru uredite tudi vaše bivanje v nepremičnini. Bodisi prevzemite plačevanje hipoteke, izplačajte dogovorjen preostanek in postanite lastnica celotne nepremičnine, bodisi sklenite najemno razmerje z bivšim partnerjem za njegov del, bodisi uredite etažno lastnino.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!