Vprašanje:

Kaj moram narediti, da dobim svoj del premoženja, kajti mož pravi da je vse njegovo?


Odgovor:

Glede na vsebino vprašanja predvidevamo, da vas zanima pridobitev vašega deleža skupnega premoženja v postopku razveze zakonske zveze oz. ločitve.

V postopku razveze zakonske zveze morata zakonca razdeliti skupno premoženje. V kolikor se glede delitve skupnega premoženja sporazumeta, skupno premoženje razdelita v obliki notarskega sporazuma, ki ga priložita predlogu za sporazumno razvezo.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca ustvarita v času zveze z delom. V skupno premoženje tako ne spada premoženje, ki ga ima kdo od zakoncev pred zvezo in premoženje, ki ga kdo od zakoncev (kadarkoli) pridobi kot darilo ali kot dediščino.

Skupno premoženje se deli v deležu 1/2 vsakemu zakoncu, razen če kdo od zakoncev dokaže, da je prispeval nad-proporcionalno več.

V kolikor se o delitvi skupnega premoženja ne moreta sporazumeti, sporazumna razveza ni možna. V tem primeru mora eden od zakoncev vložiti tožbo za razvezo zakonske zveze in o delitvi odloči sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!