Vprašanje:

Lahko partnerka (s katero sva v začetku razveze), brez partnerjeve privolitve prepiše šolarje v drugo OŠ ki bo njej v prid?
 

Odgovor:

v 48. členu Zakon o osnovni šoli daje primarno primarno pravico do vpisa otroka v njegovem matičnem šolskem okolišu. Matičen šolski okoliš je, kjer ima družina prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče. Prepis na izbrano osnovno šolo v drugem šolskem okolišu, je možen če,želena šola s tem soglaša.

Pri tem se izhaja iz predpostavke, da gre pri vpisu oziroma prepisu otroka v osnovno šolo za soglasno odločitev obeh staršev. V kolikor ne gre za soglasno odločitev, lahko strokovni delavci šole pomagajo staršema pri sklenitvi dogovora. V kolikor soglasje ni možno, starša šola napoti na pristojni CSD, oz. obvesti pristojni CSD če je to potrebno zaradi zaščite otrokovih koristi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!