Vprašanje:

Partner živi pri meni leto in pol. Prijavljen je drugje. Kako se deli premoženje, ki ga je vlagal v mojo hišo?


Odgovor:

Premoženje, ki ga izvenzakonska partnerja v času izvenzakonske zveze ustvarita z delom, se smatra kot skupno premoženje partnerjev.

V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga je imel kateri od partnerjev pred zvezo, ga dobil kot darilo, ali ga podedoval.

Kot navajate, sta v času izvenzakonske zveze opravljala vlaganje v hišo, ki je Vaše osebno premoženje.

Če so bili ti vložki ustvarjeni z delom (torej z Vajinim zaslužkom), se Vajin skupni vložek šteje za skupno premoženje, ki se deli v razmerju 50:50, razen če kateri od partnerjev dokaže, da je prispeval nadpoporcionalno več.

Če je Vaš partner v Vašo nepremičnino vložil vložek, oz. premoženje ki ga je imel že pred zvezo, ali ki ga je dobil kot darilo ali ga podedoval, je to njegovo osebno premoženje. V tem primeru ste mu kot lastnica dolžni povrniti njegova vlaganja oz. povečanje vrednosti, ki ga je imela nepremičnina iz tega naslova v celoti.

Več lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!