Vprašanje:

Imam podjetje, sem 100% lastnik. Pri ločitvi res pripada ženi tudi polovica podjetja? Kako jo izplačati, oba sva zaposlena v njej?
 

Odgovor:

V primeru razveze zakonske zveze se deli skupno premoženje zakoncev.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze ustvarita z delom. Sem torej ne spada premoženje, ki ga zakonca dobita kot darilo, kot dediščino ali premoženje, ki ga imata že pred nastankom zveze.

Če je bilo podjetje ustvarjeno v času zveze z delom, je del skupnega premoženja in je tako predmet delitve.

Glede izplačila (ter tudi delitve ostalega skupnega premoženja) se lahko dogovorita sporazumno, kar je potrebno storiti v obliki notarskega sporazuma, ali pa bo o tem odločilo sodišče.

To, da sta v podjetju zaposlena ni pomembno, saj je predmet delitve podjetje, oz. lastniški delež v podjetju.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze. Kaj in kako?

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!