Vprašanje:

Imam podjetje, sem 100% lastnik. Pri ločitvi res pripada ženi tudi polovica podjetja? Kako jo izplačati, oba sva zaposlena v njej?
 

Odgovor:

V primeru razveze zakonske zveze se deli skupno premoženje zakoncev.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze ustvarita z delom. Sem torej ne spada premoženje, ki ga zakonca dobita kot darilo, kot dediščino ali premoženje, ki ga imata že pred nastankom zveze.

Če je bilo podjetje ustvarjeno v času zveze z delom, je del skupnega premoženja in je tako predmet delitve.

Glede izplačila (ter tudi delitve ostalega skupnega premoženja) se lahko dogovorita sporazumno, kar je potrebno storiti v obliki notarskega sporazuma, ali pa bo o tem odločilo sodišče.

To, da sta v podjetju zaposlena ni pomembno, saj je predmet delitve podjetje, oz. lastniški delež v podjetju.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze. Kaj in kako?

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!