Vprašanje:

Hčerka ima 18 let. Mati zanjo ne plačuje preživnine. Njena pokojnina je okoli 450€. Kaj storiti?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se polnoletna hčerka še šola (in je tako še vedno upravičena do preživnine), ter da je mati po sklepu sodišča dolžna zanjo plačevati preživnino.

V tem primeru lahko hčerka vloži predlog za izvršbo preživnine in preživnino izterja po sodni poti.

e-obrazec - Predlog za izvršbo - izterjava preživnine

Omejitev zneska, do katerega lahko rubijo prihodke matere znaša 50% zneska bruto minimalne plače.

Trenutno ta omejitev predstavlja znesek 394,58 EUR.

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako izterjati preživnino? - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

Hčerka ima 18 let,mati ne plačuje preživnine,njena pokojnina je okoli 450 eur.
POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!