Vprašanje:

Po očetu smo dedovale mati, sestra, in jaz. Mati živi v hiši, ki je predmet dedovanja. Kako lahko izterjava svoj delež?


Odgovor:

V primeru, da se dediči ne morete dogovoriti o "fizični" delitvi dediščine, sodišče določi solastnino, torej da se dediči kot solastniki skupaj (skladno z dednimi deleži) vpišejo kot lastniki na nepremičnini.

Če se dediči o delitvi solastnine ne morejo dogovoriti, lahko predlagajo delitev solastnine. Če sporazumna delitev ni možna o tem odloči sodišče. 

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (v primeru hiše se ustanovi etažna lastnina z več stanovanji).

Če to ni možno lahko sodišče odloči o prodaji in razdelitvi kupnine oz. da nepremičnina v celoti pripade enemu solastniku, ki drugega solastnika izplača.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!