Vprašanje:

Oče sinu od 11. 2013 ni plačeval preživnive. Sedaj je ta umrl. Se lahko ta znesek terja pri zapuščini?
 

Odgovor:

Dedič ob dedovanju, poleg dediščine prevzame tudi zapustnikove dolgove. 

Z zapustnikovo smrtjo postanejo zapustnikovi dolgovi tako breme zapustnikovih dedičev. Ti zanje odgovarjajo do višine vrednosti podedovanega premoženja.

Sin, kot upnik (oz. vi, kot njegov zastopnik) tako neplačano preživnino terja od dedičev izven zapuščinskega postopka, bodisi sporazumno, če to ne bo uspešno, pa v pravdi.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!