Vprašanje:

Očim se odpoveduje svojemu deležu po moji mami. Se lahko kar na razpravi navede, da je njegova 1/2, po njegovi smrti, moja?
 

Odgovor:

Dedovanju se odpoveste z izjavo, ki jo podate zapuščinskemu sodišču do konca zapuščinskega postopka. Izjava je lahko ustna, na zapuščinski obravnavi, ali pa pošljete pisno izjavo.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na 1/2, katere lastnik ni predmet dedovanja in je lastnik očim. To 1/2 vam lahko zapusti v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!