Vprašanje:

Z ženo sva brez otrok. Hišo želiva podariti njeni vnukinji. Riziki in nujni dediči?
 

Odgovor:

Nujni dediči so: pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec. Dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

Osebe so nujni dediči, če so po zakonitem dednem redu upravičeni dedovati.

Kot izhaja iz vprašanja, nimata skupnih otrok, ima pa otroke vaša žena. Nujni dediči so tako njeni otroci. Pri tem dedujejo le po njeni smrti.

Darilna pogodba z vnukinjo je mogoča.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Če je prikrajšan nujni delež, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, darila pa vrnejo, kolikor je treba, da se dopolni nujni delež.

Nujni delež je prikrajšan, če celotna vrednost oporočnih razpolaganj in daril presega razpoložljivi del.

Darila se vračajo od zadnjega darila v obrnjenem vrstnem redu, kakor so bila dana.

Istočasno dana darila se vračajo sorazmerno.

Za konkretnejši odgovor bi morali vedeti več o vaši zadevi. Predvsem, kdo je dejanski lastnik nepremičnine in kdo so vajini dediči.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!