Vprašanje:

Moj oče je dobil vabilo na zapuščinski postopek svoje mame. Rad bi odstopil njene nepremičnine meni, vnuku zapustnice.


Odgovor:

Odstop dednega deleža je mogoč le drugemu sodediču v postopku. Za odstop dednega deleža, bi tako morali biti tudi vi dedič v postopku.

Lahko pa se oče dedovanju odpove, pri čemer se mora odpovedati dediščini le v svojem imenu. Tako se šteje, kakor da sploh ni bil dedič. Njegov dedni delež se tako deduje, kot da bi oče umrl pred svojo mamo in si ga razdelijo njegovi potomci.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Možno je tudi, da dediščino podeduje in nato podedovano premoženje svojim otrokom podari z darilno pogodbo.

e-obrazci - Darilne pogodbe

Več lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!