Vprašanje:

S hčerko bi sklenila pogodbo o dosmrtni oskrbi. Je moj mož upravičen do nujnega deleža v primeru moje smrti?

 

Odgovor:

Ne. Pogodba o dosmrtnem preživljanju oz. pogodba o preužitku sta odplačna posla, zato iz tega naslova ni mogoče uveljavljati nujnega deleža.

Lahko pa se pogodbo  izpodbija, v kolikor hči ne bi izpolnila svojih obveznosti po pogodbi ali ko ne bi šlo za enakovreden posel, torej ko premoženje in protidajatev za to premoženje ne bi bila približno enakovredni. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!