Vprašanje:

Naj 3 dediči kot solastniki obdržimo hišo in ohišnico - 35.000 EUR, ostalo zemljo - 45.000 EUR pa si v deležu razdelimo?

Odgovor:

Glede na to, da ne navajate drugače, sklepamo da predmet dedovanja ni zaščitena kmetija, kjer so pravila dedovanja drugačna, kot pri ostalem premoženju.

V primeru, da se dediči v zapuščinskem postopku ne sporazumejo o dedovanju, sodišče določi solastnino v deležih, ki pripadejo posameznemu dediču, ter dediče napoti na pravdo.

Seveda se lahko dediči med seboj dogovorite o načinu delitve premoženja in sklenete dedni dogovor, ki ga bo, v kolikor ga bo ocenilo kot ustreznega, sodišče potrdilo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!