Vprašanje:

2011 sem kupila hišo. Imam hčero. 2012 sem spoznala trenutnega partnerja. Ali on deduje to hišo (nujni delež) po moji smrti, če zaživiva skupaj?


Odgovor:

Kako bo potekalo dedovanje po Vaši smrti bo odvisno od tega, ali bo partnerju uspelo dokazati obstoj zunajzakonske zveze. Ta zveza je namreč po zakonu izenačena z zakonsko zvezo.

Če ne boste napisali oporoke, in bo partner uspel dokazati obstoj zunajzakonske zveze, bo on dedoval 1/2, Vaša hči pa drugo 1/2 Vašega premoženja. Tudi, če ne bosta imela skupnega bivališča. Za sam obstoj zunajzakonske zveze namreč skupni nslov ni nujen, je dokazovanje zveze v tem primeru lažje.

Tudi če napišete oporoko in vse premoženje zapustite svoji hčeri, bi lahko partner dokazoval obstoj zunajzakonske zveze in zahteval nujni delež. Ta znaša 1/2 zakonskega. V Vašem primeru torej 1/4.

Vsekakor predlagamo, da napišete oporoko, ter v njej določite svoje želje po Vaši smrti, lahko pa svoje premoženje podarite oz. razdelite že za časa svojega življenja (darilna pogodba, izročilna pogodba, pogodba o dosmrtnem preživljanju,...).

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!