Vprašanje:

2011 sem kupila hišo. Imam hčero. 2012 sem spoznala trenutnega partnerja. Ali on deduje to hišo (nujni delež) po moji smrti, če zaživiva skupaj?


Odgovor:

Kako bo potekalo dedovanje po Vaši smrti bo odvisno od tega, ali bo partnerju uspelo dokazati obstoj zunajzakonske zveze. Ta zveza je namreč po zakonu izenačena z zakonsko zvezo.

Če ne boste napisali oporoke, in bo partner uspel dokazati obstoj zunajzakonske zveze, bo on dedoval 1/2, Vaša hči pa drugo 1/2 Vašega premoženja. Tudi, če ne bosta imela skupnega bivališča. Za sam obstoj zunajzakonske zveze namreč skupni nslov ni nujen, je dokazovanje zveze v tem primeru lažje.

Tudi če napišete oporoko in vse premoženje zapustite svoji hčeri, bi lahko partner dokazoval obstoj zunajzakonske zveze in zahteval nujni delež. Ta znaša 1/2 zakonskega. V Vašem primeru torej 1/4.

Vsekakor predlagamo, da napišete oporoko, ter v njej določite svoje želje po Vaši smrti, lahko pa svoje premoženje podarite oz. razdelite že za časa svojega življenja (darilna pogodba, izročilna pogodba, pogodba o dosmrtnem preživljanju,...).

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!