Vprašanje:

Se lahko na zapuščinski obravnavi odrečem dedovanju treh parcel, kljub temu, da sem pred leti dobil pisano ostalo kmetijo?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, ne gre za zaščiteno kmetijo in da ste od zapustnika nepremičnine prejeli kot darilo.

Odpoved dediščini ne more biti delna in ne pogojna. Dediščini se ne more odpovedati dedič, ki je razpolagal z vso zapuščino ali z delom zapuščine.

Dedovanju se ne morete odpovedati, lahko pa sklenete dedni dogovor z ostalimi dediči. Pri tem morate vedeti, da se vsakemu zakonitemu dediču vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil v dar od zapustnika. Tako ste vi svoj delež predvidoma že prejeli.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!