Vprašanje:

Moj partner živi z bivšo ženo v skupni hiši, vendar vsak zase. Kako je z dedovanjem? Bo njegovo pokojnino dobila ona?

 

Odgovor:

Sklepamo, da je partner z bivšo ženo tudi uradno razvezan in da med njima ne obstaja zunajzakonska zveza.

V tem primeru ste dedič po partnerju vi kot zunajzakonska partnerka. Pri tem pa je boste morali (sploh v kolikor bo prišlo do nasprotovanja ostalih dedičev) dokazovati, da je zunajzakonska zveza obstajala.

Važno je, da gre med vama šlo za dalj časa trajajočo življenjsko skupnost moškega in ženske, vajina zveza pa je bila po vsebini enaka življenjski skupnosti, ki obstaja med zakoncema. Kdaj zunajzakonska zveza obstaja in kdaj ne, se ugotavlja v vsakem primeru posebej.

Skupni naslov je eden od indikatorjev, da zveza obstaja, ni pa nujen pogoj.

Pravico do vdovske pokojnine pod pogoji, določenimi za vdovo oziroma vdovca lahko uveljavlja tudi oseba, ki je zadnja tri leta pred njegovo smrtjo živela z njim v življenjski skupnosti, ki je po predpisih, ki urejajo zakonsko zvez o in družinska razmerja, v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo, ali pa je v takšni skupnosti živela z umrlim zadnje leto pred njegovo smrtjo in je z njim kadarkoli imela skupnega otroka.

Prav tako ima to pravico razvezani zakonec, če ima po sodni odločbi oziroma po sporazumu pravico do preživnine, ki jo je užival do njegove smrti. Če ima pravico do vdovske pokojnine tudi zakonec iz poznejše zakonske zveze ali zunajzakonski partner, pridobi razvezani zakonec pravico do vdovske pokojnine kot souživalec.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!