Vprašanje:

Napisana je darilna pogodba pogodba za primer smrti. Je lahko vanjo vključeno tudi o preužitkarstvo? In ni izpodbitna?
 

Odgovor:

Darilna pogodba za primer smrti in preužitek sta dva različna posla. Predvsem v svoji vsebini.

Pri darilu za primer smrti, obdarjenec darilo prejme brezplačno, v primeru preužitka pa ga prejme v zameno za skrb, dogovorjeno v pogodbi.

Dediči v primeru preužitka ne morejo zahtevati nujnega deleža, lahko pa jo izpodbijajo v kolikor prevzemnik ne bi izpolnjeval svojih obveznosti po pogodbi, ali v kolikor bi šlo za nesorazmerje med vrednostjo premoženja in vrednostjo prevzetih obveznosti. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!