Vprašanje:

Ob mamini smrti je bil njen račun prazen. So dediči upravičeni do dela denarja, ki ga je mama prenesla na moj trr?
 

Odgovor:

Najprej bi bilo potrebno preveriti, kakšen je bil namen "prenosa" sredstev na vaš transakcijski račun. 

V kolikor je bilo to kritje določenih stroškov, ki bi jih imeli s skrbjo v njeno korist, boste morali upravičenost dokazati z ustreznimi dokazili in računi.

Podobno velja, v kolikor ste prenos opravili vi, kot pooblaščena oseba. V kolikor ste izkoristili pooblastilo in se neupravičeno obogatili, boste morali neupravičeno prejeta sredstva vrniti v zapuščinsko maso. 

V kolikor je šlo za darilo, se le-to šteje v vaš dedni delež. V tem primeru je seveda pričakovati, da sta z materjo prenos opravila na podlagi ustrezne listine, torej darilne pogodbe. Če so zaradi tega nujni dediči prikrajšani, lahko zahtevajo vračilo darila, do višine, da se nujni deleži poplačajo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!