Vprašanje:

Oseba je dolžna fursu. Tej osebi je umrl oče, ki je pustil oporoko za svojo mamo. Umrla je pred zapuščinsko obravnavo. Kdo deduje?
 

Odgovor:

Da je oporočni dedič dejanski dedič, mora preživeti zapustnika. V kolikor temu ni tako in oporočni dedič umre pred zapustnikom, ne pride do oporočnega dedovanja, ampak do zakonitega. V tem primeru dedujejo očetovi zakonski dediči (otroci in žena oz. zunajzakonska partnerka). Oporočitelj lahko tudi določi v oporoki osebo, kateri naj gre dediščina, če določeni dedič umre pred njim, če se odpove dediščini ali če postane nevreden, da bi dedoval. 

V kolikor razumemo pa je v vašem primeru očetova mati preživela očeta in umrla po njegovi smrti. V tem primeru na mesto dediča, ki je preživel zapustnika in je umrl pred koncem zapuščinskega postopka, torej očetove matere, stopijo njegovi dediči, ki jih sodišče ugotovi. Tako premoženje dedujejo dediči po materi. Njeni otroci (bratje in sestre očeta) oz. njihovi potomci, v kolikor so tudi ti pokojni in mož oz. zunajzakonski partner matere.

Kot dedič, na podlagi vstopne pravice, tako deduje tudi oseba, ki je dolžna fursu, saj si s svojimi brati in sestrami razdeli delež, ki bi ga po materi dedoval njen oče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!